Archive

Archive for January, 2010

UPDATE 28.01.2010

January 28th, 2010 Comments off

Sunt dupa inca o zi de chimioterapie, ziua de ieri.

Am facut chimioterapie o data pe saptamana, incepand cu data de 14.01, am continuat cu o a doua cura pe 20 si am mai facut o zi de tratament ieri, pe 27 ianuarie.

Asta a fost decizia medicului : cata vreme analizele mele arata ca maduva, in special, si organismul, in general, suporta foarte bine toxicitatea acestui tratament, cata vreme indicatorii de inflamatie sugereaza ca boala raspunde la protocolul asta de chimioterapie, ar trebui sa il tinem pe domnul limfom Hodgkin numai in suturi, daca imi este permisa exprimarea.

Din fericire, acestea sunt vesti foarte bune, chiar daca nu era dorinta mea cea mai arzatoare sa ma prezint la spital pentru o zi in fiecare saptamana. Ma intreb cand o sa ma considere una d-ale lor, sa imi puna in brate cateva instrumente medicale si sa ma trimita la pacient in salon, sau macar un mop si o galeata…

Sigur, acum avem numai indicii ca boala nu numai ca este tinuta sub control, dar si cedeaza treptat in urma acestui tip de chimioterapie. Medicii apreciaza ca ar trebui sa mai treaca putin timp pana la efectuarea unor examene medicale mai extensive care sa arate situatia cu certitudine.

Pentru moment, am o pauza de doua saptamani, pana cand, in saptamana 8-14 februarie, in functie de cat de repede imi revin dupa aceste ture de chimioterapie, urmeaza sa fac o noua cura, un protocol care cuprinde substanta de pana acum, gemcitabina, la care se va adauga o substanta mai puternica, cisplatin. De asemenea, probabil ca va fi eliminat si cortizonul cu acea ocazie din tratament, asa incat nu voi mai fi insomniaca si agitata, dar asta inseamna si ca de curatenia domestica se va ocupa exclusiv sora mea, eu revenind la cotele de energie de dinainte de experienta “cortizon in doze mari”.

Pana atunci, voi face analize de sange destul de des, pentru a monitoriza cu atentie situatia de dupa administrearea chimioterapiei (deja marti, inainte de ultima tura de chimioterapie, celulele erau destul de putinele), asa incat sa nu risc aparitia vreunei infectii si sa putem interveni la timp, in caz de necesitate, cu antibiotic intravenos sau cu transfuzii de eritrocite sau de trombocite.

Va voi tine la curent si, asa cum am promis, voi reveni cat de curand si cu informatiile despre care va vorbeam in postarea trecuta!

Cu recunostinta si entuziasm,

Cristina DINU

Ca un Ps – as vrea sa va asigur de faptul ca citesc toate mesajele dumneavoastra, va multumesc din suflet pentru faptul ca sunteti alaturi de mine, pentru urarile transmise, si eu sunt foarte optimista! Iar cat priveste mesajele prin care imi spuneti ca va ajuta ce postez pe blog, la nivel de informatie medicala trecuta prin filtrul unui pacient experimentat (adica eu 🙂 ), ma bucur sa stiu ca pot ajuta, promit ca lucrez la elaborarea unei modalitati de a va informa mult mai serioasa, complexa si centralizata, iar pana atunci, va stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebari(desi sper sa nu aveti nevoie), la adresa de e-mail dinucristina8223@yahoo.com

NOUTATI

January 16th, 2010 Comments off

Observ ca a trecut mult timp de cand nu v-am mai scris nimic.
Asa cum va asteptati, probabil, am avut o perioada plina.

Sarbatorile de Craciun si Anul Nou le-am petrecut in ”casa de departe de casa”, alaturi de familia mea. Un mod placut si linistit de a petrece sarbatorile, dar pentru anul urmator vreau mai mult!
Aceasta este partea cu “distractia”.

Intre timp, datorita unor indicii furnizate de rezultatele examinarii PET-CT, de parametrii ce pot indica inflamatie la analizele de sange, dar si datorita unor dureri de coloana si de articulatii ale pelvisului, medicii au decis ca, pana vor termina pregatirile pentru al doilea transplant, este necesar sa fac chimioterapie, asa incat sa nu permitem bolii sa scape de sub control, pierzand astfel beneficiile primului transplant cu celule stem.

Medicul curant are in plan sa facem doua cicluri de chimioterapie, fiecare constand in doua zile de chimioterapie la distanta de o saptamana. Dupa un ciclu de doua saptamani, se face o pauza de alte aproximativ doua saptamani pana la urmatorul ciclu, timp in care celulele sa se poata reface. Asadar, am inceput chimioterapia pe 14.01, voi mai face o zi in data de 20.01 Urmatorul ciclu de doua saptamani este programat, daca totul decurge conform planului pe 8 si pe 15 februarie.

Primul ciclu, inceput acum doua zile, este unul in cadrul caruia, din protocolul standard care consta in doi agenti chimioterapici, s-a exclus una dintre cele doua substante, pentru a testa mai intai capacitatea de regenerare a maduvei acum, dupa transplant. De regula este diminuata, insa din analizele de sange pare sa lucreze normal in cazul meu. Medicul nu crede ca vom intampina probleme.

Dupa chimioterapie ma simt relativ bine. Efecte adverse foarte putine si suportabile – dureri de stomac, de cap, din fericire fara greata, exceptand ziua administrarii chimioterapiei. Mai mult, ceea ce ma bucura, este ca incepand din ziua urmatoare administrarii chimioterapiei, adica de ieri de la pranz, durerile de coloana au incetat. Asta inseamna ca in sfarsit raspund la chimioterapie. Sper sa o tina tot asa!

Imi cer scuze pentru faptul ca scriu atat de tarziu, desi as fi avut vesti, insa am avut si am de prelucrat o multime de informatii care m-au dat peste cap si care au venit treptat, asa incat abia acum se leaga mai clar. A fost o perioada in care a trebuit sa iau decizii extrem de importante pentru mine, decizii ce privesc pasii de urmat in cadrul tratamentului. Sper ca am luat cele mai bune decizii. Promit ca, in scurt timp, dupa ce mai “diger” informatiile, voi reveni cu vesti.
Toate cele bune!

Cu aceeasi recunostinta,
Si urandu-va cu intarziere un 2010 sanatos si cu multe impliniri!

Cristina Dinu

Categories: 5. ARHIVA POSTARI Tags: